praktische zaken

Zes maandagavondeni

25 januari
1, 15, 22, 29 februari
7 maart

Aanvang 19.30 uur.

Kosten  € 45,=.

Vooraf aanmelden

Telefoon: 0165-302290

E-mail

 

Arts en Crafts ornament

Lezingencyclus

Van ambachtelijk handwerk naar sissende stoommachines: literatuur, politiek en kunst in de Victoriaanse tijd

Lezingencyclus door Harry Mulders, docent Engelse taal- en letterkunde.

Zes maandagavonden: 25 januari, 1, 15, 22, 29 februari en 7 maart 2015.


Queen VictoriaEen cyclus van zes lezingen over de negentiende eeuw in Engeland. Deze tijd was in vele opzichten een revolutionaire periode. De politieke, religieuze en culturele problemen van de ‘Victorians’ lijken wel wat op die van ons.

Schrijvers, dichters en schilders hebben geprobeerd die tijdgeest te vangen: Alfred, Lord Tennyson, Matthew Arnold, Robert Browning, Charles Dickens, The Brontë Sisters, Rudyard Kipling, Oscar Wilde. De roman werd de dominante literaire vorm en de leidende principes waren de waarden van de middenklasse: hard werken, ingetogenheid en respect voor het gezinsleven. Het leek dat in een wereld waarin zoveel veranderde, alleen de stabiliteit en orde van een middenklasse gezin redding kon bieden.

StoommachineDe Industriële Revolutie wordt gekenmerkt door mechanisatie en massaproductie in fabrieken. Deze industrialisatie was gebaseerd op kolen, ijzer en stoomkracht. Nog nooit was Engeland zo rijk geweest, en nog nooit was Engeland zo arm geweest: de nieuwe arbeidende klasse leefde onder erbarmelijke omstandigheden en het lot van de kinderen in de fabrieken tart elke beschrijving.

Lezingencyclus

Op maandag 25 januari 2016 start in het grafisch museum ‘in den groenen zonck’ in Wouw een lezingencyclus van zes avonden rond dit thema. Het programma, met reader en aangestuurd vanuit een PowerPointprogramma, wordt verzorgd door Harry Mulders, docent Engelse taal- en letterkunde. De voertaal is Nederlands: de teksten/citaten zullen in het Engels worden aangeboden. Er zal aandacht besteed worden aan literaire werken, politiek en schilderkunst.

Het grafisch museum - in de persoon van H. Schalken - levert ook een (kleine) bijdrage in dit geheel in de vorm van negentiende-eeuwse materialen en archiefstukken uit het museale bezit. Dat alles ook in de sfeervolle ambiance van de negentiende-eeuwse drukkerij en van een groep gebouwen uit 1775, waarin de lezingen plaatsvinden.

Praktische informatie

Data Zes maandagavonden: 25 januari, 1, 15, 22, 29 februari en 7 maart.
Tijd 19.30 – 21.30 uur, waarin 15 min pauze (koffie/thee).
Locatie Roosendaalsestraat 43, 4724 AB Wouw.
Kosten € 45,- voor zes bijeenkomsten.

Vooraf aanmelden is noodzakelijk.

Tel: 0165-302290 of via de e-mail.

Download deze informatie [pdf, opent in nieuw venster].

 

De Victoriaanse tijd gaf op veel fronten grote veranderingen te zien. En die waren zeker niet altijd positief, zoals ook blijkt uit onderstaande afbeeldingen.

[04012016]