de collectie van het museum

In het museum 'in den groenen zonck' kan men middels fotopanelen en materialen kennisnemen van de problematisering van de uitvinding van de boekdrukkunst, het lettergieten en het letterzetten, de opkomst van de boekdrukkunst in de Nederlanden, de ontwikkeling van colofon tot titelblad, de gang van zaken in de laat-middeleeuwse boekdrukkerij; toelichtingen vanuit boekwetenschappelijke hoek. Daarnaast staan er in het museum een aantal antieke boekdrukpersen - op gezette tijden in werking - waaronder trapdegelpersen begin vorige eeuw, een handpers uit 1887 en als topstuk een tweehonderd jaar oude en nog in werking zijnde klassieke boekdrukhandpers (timpaan-frisket-pers) van het type 'albion'.

Verder herbergt het museum een unieke, en mogelijk Nederlands grootste, uit tientallen exemplaren bestaande verzameling van eind 19e-eeuwse boeken- en kopieerpersen, van diverse ijzergieterijen afkomstig, en vormgegeven in diverse neo-stijlen, al naar gelang de mode van het betreffende decennium. Uiteraard treft men in het museum ook aan: oude ambachtelijke materialen uit het boekdrukkers- en boekbindersvak, alsook curiosa als stencilmachines uit de begintijd, waaronder een uit het begin van de vorige eeuw, van de beroemde firma Edison afkomstig, mét octrooiplaat.

Een kleine aparte afdeling is gewijd aan het met de hand gieten van losse loden letters. Een andere aparte afdeling omvat een grote verzameling antieke schrijfmachines, waaronder de eerste/vroegste ontwikkelingen op dit gebied. In het aan het museum gekoppelde zeefdrukatelier: zeefdrukgrafiek en tekeningen van Harrie Schalken, de eigenaar van het geheel, in een permanente expositie, alsmede op panelen toelichting bij de werking van het zeefdrukprocedé. Verkoop van moderne zeefdrukprenten in het galeriegedeelte.

Voorbeelden uit de de collectie van het museum