Harrie Schalken achter de zeefdruktafel

Harrie Schalken achter de zeefdruktafel. In zijn rechterhand de rakel waarmee de inkt over het gaas van het zeefdrukraam wordt verspreid. Tegelijkertijd wordt hierbij de inkt door het gaas gedrukt op het eronder liggende papier.

De zeefdruktafel

De zeefdruktafel met daarachter de droogrekken

 

Meer over de techniek van het zeefdrukken

harrie schalken

Geboren te Weert, 1946. Doctoraal algemene kunstgeschiedenis en Nederlandse letteren in Utrecht en Amsterdam.

Harrie Schalken woont en werkt al zo’n dertig jaar in zijn eigen grafisch museum annex atelier 'in den groenen zonck' in Wouw. In het uit 1775 daterende monumentale woonhuis annex beide belendende voormalige koetshuizen drukt hij op antieke boekdrukpersen, en los daarvan vervaardigt hij moderne veelkleurige zeefdrukprenten in de zeefdrukafdeling van het museum. Tientallen jaren, tot op de dag van vandaag, een in de tijd gedeeld leven: de ene helft van de week was Harrie S. gedurende 35 jaar als docent werkzaam aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Zeeland in Vlissingen. Na het beëindigen van zijn loopbaan aldaar geeft hij nu, naast zijn werk in het museum en het atelier, gastcolleges aan binnen- en buitenlands universiteiten en hogescholen.

In de beeldende kunst deels autodidactisch, bekwaamde Harrie S. zich aan de academie van Den Haag in de fotografie, fotolithografie en de vlakdruktechnieken. Het werken met zeefdruk is hij gaan vermengen met de neerlandistieke kant van zijn bestaan: overal in de prenten zitten poëzieteksten verwerkt ('de taal is altijd onderhuids'). Naast verwerking in de zeefdrukprenten publiceerde Harrie S. ook moderne poëzie: deels in de vorm van losse bladen, deels in boekvorm ('woording' nr. 1-2-3 en 'de leidsels van het tij' (zie voor meer informatie bij Links).

Behalve een enkele expositie in museum het Markiezenhof in Bergen op Zoom en boekhandel-mediacenter ‘de drukkery’ in Middelburg exposeerde Harrie Schalken zelden of nooit buiten de deur. Zijn werk is te zien in het galeriegedeelte van het grafisch museum, dat elke zondag van 13-17 uur geopend is (of op afspraak). Een naar drukinkt geurend walhalla: in de daar heersende sfeer en ambiance komt het veelkleurige en van talige elementen doortrokken grafisch werk het beste tot zijn recht.

Informatie om te downloaden

Zie ook Poetry & Printing met gedichten van Harrie Schalken.