Demonstraties en lezingen rond de historie van de boekdrukkunst.

Demonstraties en lezingen rond de historie van de boekdrukkunst

Zeefdrukdemonstraties

Werk- en drukhoek voor kinderen

Werk- en drukhoeken voor kinderen

 

agenda

Expositie Harrie Schalken in Markant 10 sept - 19 nov

Van 10 september tot 19 november 2017 exposeert Harrie Schalken zijn zeefdrukprenten in het voormalige gemeentehuis Markant, Markt 14 in Wouw. Onder de titel "Ik lieg mijn dromen alsof ze gedrukt zijn" staat het werk van grafisch kunstenaar, drukhistoricus en museumeigenaar Harrie Schalken centraal. Stichting CuMaWo en grafisch museum 'In den groenen zonck' organiseren samen een begeleidend programma van presentaties, rondleidingen en demonstraties zodat een wisselwerking tussen Markant en het museum ontstaat.

De expositie in Markant, Markt 14 in Wouw, is van 10 sept. t/m 19 nov. op zondagen geopend van 14 – 17 uur en vrij toegankelijk.

 

PROGRAMMA

Zondag 10 september 14:00 Markant, Markt 14, Wouw

Thema: Zeefdruk

Opening van de expositie door Ingrid Smit, oud-studente van Harrie Schalken, voormalig onderwijsadviseur en manager SchoolTV en tegenwoordig trainer-coach van veranderingsprocessen organisaties. Daarnaast tegelijk ook liefhebster van kunst en cultuur met een grote passie voor camera en beeld.

Presentatie door Harrie Schalken over zeefdruktechniek met video "The making of...", over het ontstaan van het idee, van idee tot prent, het drukproces en de 'onthulling' van het eindresultaat, van één prent.

Vervolgens is er gelegenheid tot het bekijken van de expositie onder het genot van een glaasje wijn. Tegelijk krijgen de bezoekers de opdracht één prent (nu een andere) speciaal te observeren, aandachtig te beschouwen, in de zin van "Wat zie je er in? Waar gaat dit over, wat zou het verhaal erachter kunnen zijn?"

Videofilm "The making of…" 2, waarin de maker zijn eigen bedoeling met deze prent uiteen zet. Na afloop is er gelegenheid voor vragen en reacties.

Aansluitend, rond 15:30, verplaatsen we ons naar het museum (voor deze gelegenheid gratis toegang uiteraard), waar de zeefdruktafels staan en de werkmaterialen aanwezig zijn. Voor wie dat wil: mensen mogen zelf een kleine zeefdruk maken, en/of verder doorvragen over de techniek.

Einde ca. 17 uur, de sluitingstijd van het museum

 

Zondag 8 oktober 14:00 Markant, Markt 14, Wouw

Thema: Het ontstaan van het gedrukte boek

Presentatie van Harrie Schalken over het ontstaan van het geschreven en gedrukte boek. Van papyrus via perkament en (dan pas) via papier naar drukletters. We nemen u mee van de ene verbazing naar de andere, onder het motto "Nooit geweten dat…"

Rond 15:00 verplaatsen we ons naar het grafisch museum (gratis toegang) voor een korte pauze met koffie en thee.

Demonstratie middeleeuws lettergieten: wat hield die uitvinding van Gutenberg in 1440 nu precies in? Demonstratie drukken op de antieke persen van het museum (drie verschillende).

Resterende tijd tot ca. 17 uur, de sluitingstijd van het museum: zelf tekstzetten met antieke letters en drukken op de rolpers (boekdruk). En, voor wie dat wil en nog niet gedaan heeft tijdens de voorgaande bijeenkomst: zelf zeefdrukken in twee kleuren en het product ook mee naar huis nemen.

 

Zondag 29 oktober 14:00 Markant, Markt 14, Wouw

Thema: Etsen en andere vormen van grafische kunst

Presentatie door Harrie Schalken i.s.m. grafisch ontwerper Rozemarijn Oudejans (Studio Zeedauw, Tilburg) over de vier grafische technieken, de vier hoofdgroepen in de grafische kunst: hoogdruk, diepdruk, vlakdruk en doordruk. Hoe zit dat nu allemaal precies in die verwarrende wereld, oftewel het naadje van de (drukkers)kous. Wat zijn nu houtsnedes, etsen, gravures, steendrukken, zeefdrukken…? Rozemarijn Oudejans zal de specialisatie diepdruk/etsen toelichten en tegelijk is er een tijdelijke aanvullende expositie te zien (dus een tentoonstelling in een tentoonstelling) van de etsen van Rozemarijn.

Rond 14:50 verplaatsen we ons naar het grafisch museum (gratis toegang) voor een korte pauze met koffie en thee.

Demonstratie etsen en gravures afdrukken op de 200 jaar oude etspers van het museum door Rozemarijn Oudejans, en verdere toelichting door haar rond "Wat is nu de ziel van etsen?"

Resterende tijd tot ca. 17 uur, de sluitingstijd van het museum: voor wie het wil (en wie het op zondag 10 september bij het thema zeefdrukken nog niet gedaan heeft): men kan het zeefdrukken (doordruk dus) beoefenen. Ook voor wie het wil (en dat nog niet op 8 oktober gedaan heeft bij het thema boekdruk/hoogdruk): men kan tekstzetten en drukken op de rolpers (hoogdruk).


Overige bijzondere activiteiten

Op gezette tijden vinden er demonstraties en lezingen plaats rond de historie van de boekdrukkunst, het lettergieten en het boekdrukken op boekdrukhandpersen en trapdegelpersen.

Eveneens op vaste tijden vinden er zeefdrukdemonstraties plaats.
Demonstraties kunnen ook op aanvraag gegeven worden.

Een overzicht van de speciale programma's

 

Voor kinderen

Het hele jaar door staan er werk- en drukhoeken voor kinderen (6-12 jaar en ouder) opgesteld. Daarin kunnen beoefend worden: tekstzetten, boekdrukken, zeefdrukken, stempelen, sjabloondrukken, met hiërogliefen werken, historische drukkersmutsen vouwen, enzovoorts. Ook zijn er speciale programma's voor kinderen mogelijk.

Educatief programma voor basisscholen

Activiteiten voor kleinere groepjes kinderen