Demonstraties en lezingen rond de historie van de boekdrukkunst.

Demonstraties en lezingen rond de historie van de boekdrukkunst

Zeefdrukdemonstraties

Werk- en drukhoek voor kinderen

Werk- en drukhoeken voor kinderen

 

Kerstmis van en op papier

Het ontstaan en de geschiedenis van de kerststal,
honderd kerststallen van papier (pop-ups en diorama’s)
en kerstkaarten drukken door kinderen

In het grafisch museum in Wouw, te midden van de prachtige ambiance van een aristocratisch-boeren woonhuis anno 1775 en de beide voormalige koetshuizen waarin dit museum gevestigd is, vinden rond de kerstperiode bijzondere activiteiten plaats.

Openingstijden: 23, 26, 27, 30 december en 1 januari, telkens van 13:00 - 17:00
Voor groepen, op afspraak, ook op andere dagen en/of avonden

Wat u kunt zien en doen:

(Kerstmis gaat hier nog ergens over… kerstmannen, hertjes en commercie treft u hier niet aan…wel het wezenlijke van het kerstfeest)

Een bijzondere kerststal

Alle dagen van de openingsperiode kunt u in de door oude gebouwen omringde museumtuin, in een oude houten zwartgeteerde tuinschuur, de fraaie kerststal van het museum bewonderen: grote gipsen beelden uit ver vervlogen tijden (uit gietmallen van ca. 100 jaar geleden).

Het hoe en waarom van de kerststal:

In een kleine tentoonstelling kunt u van alles aan de weet komen rond het kerstgebeuren: het ontstaan en de geschiedenis van het verschijnsel kerstboom, kerstkrans en kerststal, het waarom van de os en de ezel, de symbolische waarde van de figuren in de kerststal en hun verandering in de tijd, zoals bijv. de drie koningen en de rol van Jozef…

Een apart gebied: een prachtige tentoonstelling van 100 gedrukte (dus grafische) driedimensionale kerststallen… van papier dus:

pop-ups (uitklapbare stallen), coulisssenkerststallen en diorama’s uit de barok, de romantiek, tot in de huidige tijd. Alle mogelijke kunsthistorische stijlopvattingen en vormgevingsvisies zijn in die stallen herkenbaar.

Middeleeuwse kerstprenten drukken, een uniek schouwspel:

In het museum zelf worden enkele kerstvoorstellingen uit de 15e en 16e eeuw afgedrukt op antieke boekdruk-handpersen, waaronder een van 200 jaar oud. Deze prenten kunnen tegen een heel gering bedrag ook worden meegenomen.

Monnikenwerk: de geboorte van Jezus in beeld gebracht:

In een van de ruimtes van het museum staat een kleine tentoonstelling opgesteld, waarin men kan zien hoe men vanaf de 7e eeuw tot en met de 16 eeuw in handgeschilderde miniaturen en oude drukken het kerstverhaal uitbeeldde, steeds aangepast aan de mode en opvattingen van de betreffende tijd. Twee dvd-films handelen over het maken van perkament en het schilderen van miniaturen daarop door de middeleeuwse monniken.

 

Voor kinderen:

In de kinderdrukhoeken: tijdens de dagen voorafgaand aan kerstmis: kerstkaarten drukken voor en door kinderen:

Op verschillende plaatsen in het museum staan kinderdrukhoeken opgesteld, waaronder een plaats waar kinderen (onder begeleiding van hun ouders) in drie kleuren zeefdruk hun eigen kerstkaarten kunnen drukken: echt handdruk dus, in plaats van computerwerk. Vanaf 26 dec. nieuwjaarswensen drukken door kinderen, met hun eigen naam er in, op een antieke rolpers met houten letters.

De inhoud van het kerstfeest (her)ontdekken: een familiespel

Te midden van de kinderdrukhoeken en de deel-tentoonstellingen kan tijdens deze dagen ook een kerstverhaal-gezelschapsspel gespeeld worden, waarmee in gezinsverband via ‘aanleg-kaarten’ de kennis van het precieze kerstverhaal kan worden opgehaald.

Middeleeuwse letters…

De eerste letter van je voornaam, maar dan de middeleeuwse versie ervan, miniaturen uit ca. 1200, opzoeken, inkleuren en ook meenemen: echt 'monnikenwerk' dus…

 

Speciale activiteiten het jaar rond

Op gezette tijden vinden er in het museum demonstraties en lezingen plaats rond de historie van de boekdrukkunst, het lettergieten en het boekdrukken op boekdrukhandpersen en trapdegelpersen.

Eveneens op vaste tijden vinden er zeefdrukdemonstraties plaats.
Demonstraties kunnen ook op aanvraag gegeven worden.

 

Voor kinderen

Het hele jaar door staan er werk- en drukhoeken voor kinderen (6-12 jaar en ouder) opgesteld. Daarin kunnen beoefend worden: tekstzetten, boekdrukken, zeefdrukken, stempelen, sjabloondrukken, met hiërogliefen werken, historische drukkersmutsen vouwen, enzovoorts. Ook zijn er speciale programma's voor kinderen mogelijk.

Educatief programma voor basisscholen

Activiteiten voor kleinere groepjes kinderen