Praktische zaken

Logo musuem

 

Bel voor meer informatie en afspraken over de speciale programma's met Harrie Schalken 0165 302290 of stuur een e-mail.

Activiteit kleinere groepjes kinderen

Download dit programma  [opent nieuw venster]

Onderwerp
Rondgang langs vele druktechnieken waarbij een groot deel van het programma bestaat uit het zelf uitvoeren van activiteiten. Het is dus een echt ‘doe programma.

Doelgroep
De activiteit is voor kinderen van 6/7 jaar (groep 3 en verder) t/m eind basisschool/onderbouw voortgezet onderwijs. Het hebben van letterkennis is noodzakelijk, vandaar start in groep 3 (na minstens een half jaar aanvankelijk lees- en schrijfonderwijs). Bestemd voor groepjes ter grootte van 10 kinderen. Dit kan bijvoorbeeld zijn in het kader van een fietstocht van enkele volwassenen met een groepje kinderen. Het kan ook zijn naar aanleiding van een uitstapje met activiteiten in het kader van een verjaardagsfeestje.

Sfeerbeeld kinderactiviteiten

Actief bezig met verschillende druktechnieken tijdens een verjaardagsfeestje.
Foto: Tonja Nortier

Meer sfeerbeelden van de kinderactiviteiten

Inhoud
• korte zeefdrukdemonstratie: er worden prenten afgedrukt die de kinderen kunnen meenemen; de kinderen krijgen een inzicht in het verschil hoogdruk/doordruk.
• drukkersmutsen vouwen
• de voornaam met sjabloonletters drukken
• de voornaam met losse letterstempels drukken
• de voornaam met linkprintstempels drukken
• de voornaam zelf met de zethaak zetten en afdrukken m.b.v. losse loden letters op een antiek persje
• de voornaam in Egyptische hiëroglyfen drukken (ca. 3000 v. Chr.)
• de voornaam monteren in een tekst en afdrukken m.b.v. een antieke rolpers met houten letters: een ik-poster.
• mappen/klapramen met de diverse kleurenstadia van meerkleurenprenten bekijken
• de middeleeuwse initiaal/miniatuur van je voornaam zoeken en inkleuren
• allen, kinderen én begeleiders, drukken een tweekleurenzeefdruk af, die ze na droging, ook kunnen meenemen
• in groepjes van drie of vier een heel korte rondleiding door heel het museum maken onder leiding van een van de begeleiders; tijdens die rondleiding ook zelf de toegangskaartjes drukken

Alle producten worden tijdens het werk verzameld in de droogrekken en tenslotte verdeeld over plastic boodschappentasjes, zodat ze door elk kind individueel meegenomen kunnen worden.

Kosten
€ 85,- 
Verder geen bijkomende kosten. De producten, die door de kinderen zijn gemaakt, en de door mijzelf voor de kinderen vervaardigde zeefdrukken, kunnen zonder bijkomende kosten mee naar huis worden genomen. Op aanvraag: dus tijdig informeren!

Duur
Anderhalf uur. De praktijk heeft uitgewezen dat kinderen die tijd nodig hebben om alle verschillende manieren van drukken uitgeprobeerd te hebben. Ook werd uit de praktijk duidelijk dat die kinderen al die tijd ook echt geanimeerd bezig zijn.

Groepsgrootte
Bestemd voor groepjes ter grootte van maximaal 10 kinderen. Dit kan bijvoorbeeld zijn in het kader van een fietstocht van enkele volwassenen met een groepje kinderen. Het kan ook zijn naar aanleiding van een uitstapje met activiteiten in het kader van een verjaardagsfeestje.

Toelichting
De groepsgrootte is maximaal 10 kinderen. Daarbij zijn drie begeleidende volwassenen (ouders en/of begeleiders) nodig, die het proces mede bewaken en die ook echt iets over die kinderen te zeggen hebben. Dit is van belang, omdat het om een onbeveiligd en niet bewaakt museum gaat; dus in de diverse ruimtes is verder geen toezicht.

Eèn van die begeleidende volwassenen kan enkele kinderen, bijvoorbeeld groepjes van vier, beurtelings rondleiden met een korte kinderrondleiding door het museum. De duur daarvan is steeds hooguit 15 minuten; de betrokken rondleiding is op schrift gesteld. Deze rondleiding is te geven zonder zelf eerder in het museum geweest te zijn.

Een tweede begeleider geeft - na door mijzelf te zijn geïnstrueerd - leiding aan het wat moeilijker proces van tekstzetten en afdrukken met losse loden letters en de zethaak. De derde helpt ofwel bij het vouwen van drukkersmutsen middels een meer dan 100 jaar oude handleiding (voor groep 6-7-8), of biedt de helpende hand in de kinderdrukhoeken voor de kinderen van de lagere groepen. De kinderen schuiven in tweetallen steeds door van de ene drukhoek naar de andere. Ze zijn per werkplek ongeveer 10 minuten bezig met het uitproberen van een bepaalde techniek.

Zelf ben ik heel de tijd intensief bezig met het begeleiden van het zeefdrukken in twee kleuren, en vervolgens met het laten afdrukken van zetsels met de naam van de kinderen er in, op de rolpers: de beide meest complexe activiteiten.

Graag nog aandacht voor het volgende
De benodigde drie begeleiders zijn heel belangrijk: om te helpen en voor een goede orde. In verband met de te hoge kosten is het immers onmogelijk om extra personeel in te huren. Het museum is een volstrekte eenmansonderneming. Vooral ook moet worden voorkomen dat de kinderen vrij en onbewaakt in het onbeveiligd museum gaan rondlopen. Dit in verband met machines, bedieningshefbomen, knoppen, enzovoorts. Verder is onze opvatting dat een museum nu eenmaal gèèn pretpark is: er moet ‘serieus’ gewerkt worden (maar uiteraard ook heel ontspannen en gezellig…)

En tot slot nog dit
Neem a.u.b. evenveel plastic of papieren boodschappentasjes of iets dergelijks mee als er kinderen zijn; zo kunnen we aan het slot alles verzamelen.
Laat de kinderen niet hun allerbeste kleren aan doen. Niet dat ze helemaal onder de verf komen te zitten, maar voor de zekerheid, zodat een enkel spatje per ongeluk toch niet erg is.

Bijzonderheden
Alleen op afspraak. Tijden in overleg. Bel voor de mogelijkheden.

Voor vragen en opmerkingen info@grafischmuseumindengroenenzonck.nl